UNA MICA D'HISTÒRIA

 

El recorregut del bàsquet en la nostra població és ben jove , ja que no fou fins als anys 1977-78 quan es començà a practicar aquesta modalitat esportiva a L'Alcúdia. Just en la transició cap a la democràcia quan els canvis que es produïen a tot el país es feien evidents en les inquietuds dels joves. Entre les moltes motivacions culturals, socials i esportives que movien a la joventut d'aquells anys a engrescar-se en diferents associacions per a emprendre nous camins plens d'esperança i de participació en una societat que deixava d'estar monopolitzada per uns quants.

 

 

En un primer moment eren quadrilles d'amics que es reunien en la pista del patinatge per a jugar partits d'àmbit local, va ser en Setembre de 1979 quan es decidí organitzar el primer equip que participava com a Federat en una competició, cap d'aquells jugadors era conscient de que en aquell moment estaven fent una mica d'història del nostre poble. Conduïts primer per Federico Vilella i després per Javier Albert s'organitzaren fins i tot per a construïr uns vestidors al patinatge i utilitzar aquesta instal·lació per a poder disputar els seus partits. El fet de jugar al patinatge resultava una atracció cada diumenge per als Alcudians que eixien a passejar, així que aviat va créixer el Club i en la temporada 1981-82 ja hi havia tres equips que passejaven el nom de L'Alcúdia per diferents poblacions de la província de València.

 

Els components dels equips d'aquelles temporades eren:

- Senior Masculí: F. Vilella, A. Corberà, J. Chornet, J. Martín, J.C. Alapont, F.J. Albert, R. Soldino, J. Canet, S. Sanchis, F. Gimeno, S. Rubesindo, J.E. Vallés, J.M. Pérez, A. Salom, P. Hervás, M. Sanjuan, J. Cuadros, A. Martín.

- Junior Masculí: E. González, V. Carrión, F. Alapont, J. Arnandis, L. Arnandis, A. Bauset.

- Junior Femení:F. Martínez, M.J. Huertas, M.Z. Plà, S. Cucó, L. Martín, E. Ramón, H.M. Nieto, J. Alos, O. Guerrero, A. Trescolí i C. Trescolí.

 

En Juny de 1981 es participa conjuntament amb altres clubs de la província en l'Assemblea General que donarà pas a la constitució de la Junta General de Govern de la Federació Provincial.


En l'any 1985 i 1986 es participa en dos torneigs de caràcter internacional, així conjuntament amb el Club d'Handbol s'organitzaren dos estades a la ciutat de Bollene, França, per a disputar partits de categoria Senior.

 

A més cada any per les Festes Majors el Club de Bàsquet L'Alcúdia organitzava triangulars, partits amistosos, o torneigs de 3 x 3 que feien que l'afició per aquest esport anés a més.

 

El treball de Juan Carlos Alapont i Paco Gimeno formant nous equips, amb el suport de Juan Enrique Vallés que s'encarregava de les tasques burocràtiques propicia el creixement continuat del Bàsquet i en tan sols 10 anys hi hagueren set equips en diferents categories, així en la temporada 1988-89, hi havia equips Alevins, Infantils, Cadets, Juvenils, Juniors, Seniors i Veterans.

 

Calia a més la col·laboració dels amics per a dur les tasques d'anotació en els partits, tasca que dugueren de forma adient primer Pepe Hervás i després Ximo Clemente.

 

Alguns jugadors d'aquella època eren:

 

Cadets: D. Escrivà, J.L. García, F.J. Tamajón, I. Puchol, R. Boix, A.J. Gómez, J.A. Machí, A. Castelló, P. Madramany, D. Díaz, D. Pons, R. Barea

Juvenils: J. Saez, J. Puig, J. Pons, J. Lacuesta, F. Vallés, J.M. Mozos, j. L. Gallardo, Zornoza.

Juniors: F. Mata, F. Muñoz, E. Alfonso, A. Benavent, A. Sánchez, M. Puig, M. Galdón, A. Canel, S. Porta, E. Arnandis.

 

No es fins 1993 quan es regularitza l'entitat a nivell legal, amb l'acta fundacional i els estatuts que es signen davant el notari Angel López-Amo Calatayud l'onze de Novembre del mateix any, compareixen Paco Gimeno, J. Ramón Serrano, J. Enrique Vallés, Silverio Sanchis i Salvador Vercher.

És en aquells anys també quan s'aconsegueix la participació en la categoria Preferent provincial resultat del treball realitzat durant les temporades anteriors amb els equips de base.

L'any 1994 el Club de Bàsquet i l'Ajuntament de l'Alcúdia presenten al·legacions conjuntament al projecte de construcció de l'IES Els Evols, ja que en el projecte inicial el gimnàs de l'IES no arribava a les dimensions d'una pista de bàsquet per pocs metres, gràcies al seguiment del Club i de l'Ajuntament s'aconsegueix la modificació del projecte.

És en el final de la década dels 90 quan el Club de Bàsquet passa per una etapa crítica en la que desapareixen tots els equips menys el de veterans, la majoria de jugadors deixen l'activitat o marxen a altres entitats.

En Novembre del 2000 es reprén el projecte, de mans J.Carlos Alapont que enceta les tasques de presidència i gestió amb la intenció de formar una Escola Esportiva de Bàsquet. Amb la col·laboració de l'Ajuntament i de la Regidoria d'Esports ens constituïm com a escola municipal esportiva i reemprenem el nostre camí per a fer de l'esport del Bàsquet una alternativa esportiva de qualitat a L'Alcúdia. Migue Puig, Miguel Galdón i Sergio Garcia comencen les tasques dels entrenaments.

A partir d'aquesta data, l'EMBA comença a formar els seus equips, per a iniciar els seus partits de lliga el segon any de la seua vida.
Ja dins del món de la competició federativa l'EMBA va col-locant any rere any els seus equips a les diferents competicions esportives de la mà de múltiples entrenadors com Migue Puig, Migue Galdòn, David Galdón, Sisco Marco. Carlos Mellado, Paco Gmeno,Sergiio García,Toni Martínez, Marco, Carol, i un ámpli etcétera. Tots ells sota la continuada supervisió de Juan Carlos com a president i amb el gran recolçament de Paco Marco icom ha conserje i col.lavorador de l'escola. Fins el punt d'aconseguir els campeonats de Cadets. Júniors i Sénior femení.

D'igual forma l'EMBA inicia en seu camí en altres activitats relacionades en el món del bàsquet. En aquest sentit es crea l'any 2003 el CAMPUS d'Estiu EMBA, on any rere any i fins l'actualitat acudixen jugadors de tota la comarca per a formar-se i divertir-se fent bàsquet el mes de juliol.


També el 2006 inicia el Torneig de Básquet ESCOLAR 3x3 de l'Alcúdia on els alumnes de primària de les diferents escoles del poble competixen en partidets 3x3. I el 2008 Torneig de Bàsquet de festes.
A l'hora la nostra escola tindrà continuats contatctes amb el Power Electrónics Valéncia, el Ciutat Ros Casares i inclús les selección americanes de bàsket.
Aquests contactes donen com a resultat al llarg dels últims anys continuades visites a partits dels equips del Power i el Ros, i la realiztació l'any 2010 del I TORNEIG INTERNACIONAL DE BÀSKET RIBERA DEL XÚQUER, on una selecció femenina i una masculina de jugadors de la Ribera s'enfronten a dues seleccions americanes.Al llarg del 2010 l'Emba amplia el seu camp d'actuació realitzant als diferents col.legis entrenaments a l'hora del menjado,r de la mà de diferents entrenadors de l'EMBA com Maria Jesús Santos o Salva Ferrandis. Di'gual forma passará a organitzar la barra de diferents cel.lebracions i actes conmemoratius de la CANSO i Caixa Rural de l'Alcúdia.

la temporada 2011- 2012  s'inicia amb un bon creixement d'alumnes fins el punts de pasar de 100 a l'hora de realitzar la presentacio de l'escola. El trànsit d'any  comporta la continuitat dels entrenaments per a mantindre el nivell pre-nadalenc.

 

 

Pots seguir-nos en...

Patrocinadors